FC Volendam in aantrekkelijk duel pas in slotfase langs Excelsior

  • vrijdag, 11 sep 2009
  • Leestijd: 4 minuten
  • Bron: FC Volendam

FC Volendam in aantrekkelijk duel pas in slotfase langs Excelsior: 1-0

 

Door Cor Westerveld
 
FC Volendam had een overwinning broodnodig na de matige start in de Jupiler League. Trainer Edward Sturing werd niet alleen geplaagd door supporters die zich begonnen af te wenden van hun bloedeigen club, maar ook nog eens door blessureleed. Met liefst vijf spelers in de lappenmand - onder wie aanvoerder Paul de Lange - leek het een zware klus te worden tegen Excelsior, de satellietclub van Feyenoord. De selectie van FC Volendam herbergt echter voldoende kwaliteit om voor succes te gaan tegen elke club in de Jupiler League. De voortekenen waren goed. Jong FC Volendam speelde 2-2 tegen Jong AZ voor de beker. En elftalbegeleider Klaas Smit had in een interview laten weten lichtpunten te hebben gezien vorige week toen Volendam 1-1 speelde tegen Telstar.
 
De trainer en de spelers hebben de negatieve supporters vrijdagavond tegen Excelsior voorlopig de mond gesnoerd. In een aantrekkelijke en tot de laatste minuut aan toe spannende wedstrijd won Volendam - dankzij een doelpunt van Melvin Platje (hij weer!) - met 1-0. Een verdiende overwinning, want over de gehele wedstrijd genomen kreeg de thuisclub de betere kansen.
 
Maikel van der Werff
Tot Man of the match werd Maikel van der Werff uitgeroepen. De vervanger van de geblesseerde Kelvin Maynard speelde zeer gedegen en geconcentreerd. Met name dat laatste was vooral in het begin nodig om zijn snelle en behendige tegenstander Mitchell Schet in bedwang te houden. Zo spelend als tegen Excelsior zal Sturing zeker vaker een beroep gaan doen op de West-Fries. Ook het spel van centrale verdediger Wouter Artz was rustgevend en een lust voor het oog. Verdedigend stak het gisteravond ook veel beter in elkaar bij Volendam.
Excelsior aanvaller Schet viel in de eerste helft geblesseerd uit. Samen met de snelle spits Kermit Erasmus zorgde Schet in de beginfase voor goed opgezette aanvallen van de bezoekers. Janota had in de beginfase bijna succes toen hij als een duveltje uit een doosje twee Volendamverdedigers te snel af was en met rechts uithaalde. De bal ging rakelings naast het doel van Theo Zwarthoed. De Volendam-keeper maakte een sterke indruk. Hij kreeg behoorlijk veel werk te verrichten. Alle ballen pakte hij klemvast en voor de eerste keer dit seizoen hield hij zijn hok schoon.
 
Kansen
De veelvuldig opkomende Mathieu Boots had bijna succes met een afstandschot, maar de attent reagerende doelman Arjan van Dijk wist de bal nog net over de lat te tikken. Het spel bleef op en neer golven aan de boorden van het IJsselmeer. Oud-Volendamspeler Alex Pastoor liet zijn ploeg aanvallend spelen en omdat ook Volendam veelvuldig de aanval koos, ontspon zich een wedstrijd met een hoog kijkgehalte. Op een voorzet van Platje leek Tuyp zijn eerste seizoentreffer te gaan maken, maar uit de draai schoot hij de bal tegen een tegenstander op. Boots kreeg nog een kans om met het hoofd te scoren, maar zijn kopbal miste precisie. Volendam leek te gaan scoren in een situatie die meer op een flipperkast leek dan een spelmoment. Volendam had in die situatie net zoveel pech als Excelsior geluk. Een kopbal van Maikel van der Werff had voor hetzelfde geld ook doel kunnen treffen. Uit een hoekschop schoot Artz de bal nog naast het doel van Excelsior. Kortom, er waren kansen genoeg.
De thuisclub hield haar supporters lang in spanning. Pas in de 83e minuut sloeg Volendam toe. Op een pass van Artz snelde Rowin van Zaanen naar de achterlijn en gaf een strakke voorzet. De bal kwam voor de voeten van Melvin Platje die geen fout maakte, 1-0.

Volendam speelde de wedstrijd uit zonder zelf nog in gevaar te komen.