Tiende verblijf in de Eredivisie eindigt tegen Go Ahead Eagles

  • donderdag, 16 mei 2024
  • Leestijd: 4 minuten
  • Bron: FC Volendam

Het afscheidstournee van FC Volendam in de Eredivisie wacht nog één editie. Thuis in eigen huis wordt het seizoen afgesloten tegen Go Ahead Eagles. Volgens traditie wordt de laatste speelronde gelijktijdig afgewerkt, aankomende zondag om 14:30 uur. De scheidsrechter van dienst is Ingmar Oostrom.

De Volendammers weten sinds de wedstrijd tegen Ajax, die met 1 – 4 werd verloren, dat zij aankomend seizoen niet meer uit zullen komen in de Eredivisie. Afgelopen zondag speelden De Wijdbroeken hun voorlaatste wedstrijd van het seizoen tegen FC Twente. Ondanks dat FC Volendam vroegtijdig tot twee keer toe op voorsprong kwam in de wedstrijd, waren de Tukkers met 7 – 2 te sterk.

Alle kaarten op tafel

Niet alleen in Volendam zijn de kaarten al enige tijd geschud. Zo is het lot van Vitesse inmiddels ook bezegeld en is degradatie ook voor hen een feit. Bovenin de competitie is PSV al het hele seizoen dominant, met een kampioenschap als gevolg. Feyenoord, de landskampioen van het vorige seizoen, moet genoegen nemen met de tweede plaats.

Ook voor de tegenstander van aankomende zondag staat er weinig op het spel. Go Ahead Eagles beleeft een geweldig seizoen, wat hen een plek in de play-offs voor Europees Voetbal heeft opgeleverd. Hier gaan The Eagles strijden voor hun tweede continentale deelname. In 2015 kwam de ploeg uit Deventer al eens uit op Europees niveau. Door een goede eindrangschikking in het Fair Play-klassement mocht de club toentertijd aantreden in de voorronde van de UEFA Europa League.

Deventerse dip

Ondanks het geweldige seizoen zit Go Ahead Eagles nu niet in hun sterkste fase. Van de laatste tien wedstrijden werden er slechts twee gewonnen. Dit gebeurde in beide gevallen in de Adelaarshorst tegen laagvliegers Excelsior en RKC Waalwijk.

The Eagles hebben hun succes te danken aan meerdere cruciale pionnen. Willum Willumsson is een vaste kracht op het middenveld die zijn stempel weet te drukken op het aanvallende spel. Met zeven goals en twee assists heeft hij een belangrijke bijdrage aan het succesvolle seizoen. Aanvoerder Bas Kuipers maakt trainer René Hake ook zeer tevreden met zijn bijdragen vanaf linksachter: de geboren Amsterdammer is dit seizoen al goed voor vijf goals en vier assists.

De cijfers

FC Volendam en Go Ahead Eagles kruisten elkaar vaker in de Eerste Divisie dan in de Eredivisie. 26 keer won de FC van Kowet in 69 gespeelde wedstrijden. Go Ahead Eagles was één keer vaker de winnende partij. Indien FC Volendam aankomende zondag scoort zou dat de honderdste treffer zijn tegen de ploeg uit Deventer. Eerder dit seizoen werd in Deventer met 4 - 1 verloren. Bij rust stond er al een ruime achterstand op het scorebord. Daryl van Mieghem was trefzeker voor de Volendammers.

De laatste keer dat De Wijdbroeken in eigen huis van Go Ahead Eagles wonnen was in 2018. Via Kevin Visser en Enzo Stroo kwam FC Volendam met 2 – 0 voor. De Deventenaren draaiden dit na de rust volledig om. Rodney Antwi zette Het Nieuwe Oranje langszij in de 70ste minuut. Vlak voor het einde van de wedstrijd was het Stroo die zijn tweede van de dag binnenkopte om het Kras Stadion op zijn kop te zetten.

Laatste vijf ontmoetingen

19-08-2023 | Go Ahead Eagles – FC Volendam: 4 – 1

Daryl van Mieghem

21-05-2023 | Go Ahead Eagles – FC Volendam: 3 – 0

09-09-2022 | FC Volendam – Go Ahead Eagles: 2 – 3

Carel Eiting en Robert Mühren

02-02-2021 | Go Ahead Eagles – FC Volendam: 1 – 3

Boy Deul en Samuele Mulattieri (2x)

27-09-2020 | FC Volendam – Go Ahead Eagles: 0 – 0

Mis niets van de wedstrijd!

De wedstrijd is te volgen via ons live-verslag op X, de Story op Instagram of onze updates op Threads. Daarnaast worden er regelmatig updates gedaan over de wedstrijd via het schakelkanaal van ESPN. Scheidsrechter Ingmar Oostrom fluit zondagmiddag om 14:30 uur voor het begin van de voorlopig laatste wedstrijd in de Eredivisie van FC Volendam.

Tekst: Bram van Lint
Foto’s: FC Volendam